Eksootiline kõrvitsamoos ananassi, sidruni ja apelsiniga

Järgmine retsept teile katsetamiseks. Seekord üks eksootiline kõrvitsamoos ananassi, sidruni ja apelsiniga. Oma kõrvitsakasvatusest jagasin muljeid SIIN. Kuidagi tuli hakata neid maakerasid ka hoidistama.

Kõrvitsamoos valmis tegelikult kiiresti ja kingitusteks. Viskasin küsimuse õhku, et mida kõrvitsale sobib juurde lisada ja saingi vastuse, et kõik need komponendid, millest kohe ka juttu tuleb.

Ega pikka juttu polegi, peale selle, et ma järjekordselt ei oska täpselt öelda, kui palju ma midagi potti panin. Eks te tehke ka oma tunde ja maitse-eelistuste järgi. Mu retseptid ongi pigem inspiratsiooniks, sest mul endal ei tulnud ka varem mõttessegi ananassi moosi sisse panna. Aga näed, küsi ja uuri ja saadki teada! Ma loodan, et teile maitses, kes seda juba proovisid!

Kõrvitsamoos ananassi, sidruni ja apelsiniga

1 kg või rohkem kõrvitsatükke (kõrvitsa võib ka riivida, aga ma seekord tükeldasin ja pärast püreestasin)

pool ananassi

1 ökosidrun (mahl ja riivitud koor)

2 ökoapelsini (väikesteks tükkideks tükeldatud ja koor riivitud)

umbes 400 g roosuhkrut (kui jääb hapu, lisa juurde)

Valmistamine:

Keeda kõrvits koos teiste viljadega pehmeks, püreesta, lisa suhkur ja keeda veel natuke aega. Pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Kui oled kõrvitsa eelnevalt riivinud, siis ei ole püreestada vaja.

Mida rohkem suhkrut, seda paksem moos (ja seda ebatervislikum). Selgitasin juba eelmise retsepti juures, miks ma ei kasuta kunagi moosisuhkrut. Sest töödeldud suhkrut ja kaaliumsorbaati on erinevates söökides küll ja veel.

Kui kõrvitsamoos ei ole väga magus, sobib see minu arvates ka soolaste toitude juurde.

Tuleb nentida, et nii eksootilist moosi ma pole varem teinud. Ökoapelsinid olid väga maitsvad. Moosi konsistents jäi mõnus siidine ja värv ka kena kuldset tooni.