Lihtne kõrvitsamoos õuntega

Õunad annavad kõrvitsale hapuka nüansi ja kõrvits omakorda toob tavalisele õunamoosile vaheldust. Kui apelsinid ja sidrunid otsa said, aga kõrvitsat ikka veel üle oli, lisasin järgmisele moosilaarile õunu. Kõrvitsamoos õuntega on lihtne ja klassikaline, aga suve lõpus ikka ja jälle hea meelde tuletada.  

Ananassi, apelsinide ja sidruniga eksootilise kõrvitsamoosi retsepti jagasin SIIN.

Õuntega kõrvitsamoosile võiks panna õunu ja kõrvitsat enam-vähem võrdses koguses. Kui tundub ikka liiga lääge, võib lisada ökosidruni või õunamahla. Samuti sobib kõrvitsamoosile ingver. Jällegi, kui moos ei ole liiga magus, sobib see ka lisandiks soolaste toitude juurde.

Lihtne kõrvitsamoos õuntega

500 g kõrvitsat

500 g hapukaid õunu

soovi korral 0,5 – 1 ökosidruni koor ja mahl või õunamahla

umbes 300-500 g roosuhkrut (maitse järgi)

soovi korral jupike riivitud ingverit (juba väike jupp annab väga tuntavat maitset)

Valmistamine:

Tükelda või riivi kõrvits ja õunad. Keeda kõrvits koos õuntega ja sidruniga (ja ingveriga) pehmeks, püreesta, lisa suhkur ja keeda veel natuke aega. Õuntega moosiga peab olema ettevaatlik, moos käitub nagu purskav vulkaan. Hoia kastrulil parem kaas peal.

Pane kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Kui oled kõrvitsa ja õuna eelnevalt riivinud, siis ei ole püreestada vaja. Kui sidrunit ei pane, lisa 1 dl vett või õunamahla, et moos põhja ei kõrbeks. Kes on näiteks kaneeli nautija, miks mitte ka seda natuke lisada. Kaneel sobib nii kõrvitsa- kui õunahoidiste juurde.

Räägitakse, et moosid seisavad hästi ka ilma suhkruta, ja et see suhkru uhamine on lihtsalt propaganda mõju, aga ma natuke ikka maitse pärast panen. Mida vähem, seda parem.