Isetehtud halvaa, üliväga magus amps

Täna sukeldume magusasse maailma ja valmistame lisaainete- ja säilitusainetevaba magustoidu. Teeme ise maitsva halvaa! See on väga lihtsalt valmiv ja üliväga magus amps.

 

Halvaa tegemine ei ole päris igapäevane sündmus, sest nii palju kui seda valmistad, nii palju ka endale kohe sisse ahmid. Maitsev on! Aga kuna halvaad on nii lihtne valmistada, siis ootamatutele või ka kauaoodatud külalistele on seda väga mõnus pakkuda. Hoia lihtsalt köögikapis alati varuks natuke seemneid/pähkleid ja mett.

Halvaa retsept meega

250 g seesamiseemneid (osa võib asendada näiteks päevalille seemnetega või pähklitega vms)

200 g mett

5 spl õli (külmpressitud seesamiseemne, kreeka pähkli, viinamarjaseemne vms maheda maitsega õli)

Mõni spl vett

Seemned jahvata kohviveskis, saadud jahu sega meega, õliga ja maitseainetega. (Tahiini ongi seesamiseemnete ja õli segu, nii et võid ka seda kasutada.) Kui segu jääb liiga paks, lisa veel õli või natuke vett.

Soovi korral lisa rosinaid või muid kuivatatud ja tükeldatud puuvilju, marju, pähkleid.

Soovi korral maitsesta loodusliku vanillipulbriga, kaneeliga, rummiga, 1 spl sidrunimahlaga, veidikese tšillipulbriga vms.

Saadud taigen keera toidukilesse või aseta vormi (näiteks säilituskarpidesse) ja säilita külmkapis. Taignast võid vormida ka pallikesed ja veeretada neid pähklisegus või kookoshelvestes.

Mee asemel võid halvaa tegemiseks kasutada roosuhkrut või mõnd muud looduslikku suhkrut. Ka selles retseptis võid asendada osa mett loodusliku suhkruga.

Halvaa retsept suhkruga

100 g seesamiseemneid (või päevalilleseemneid või pähkleid)

100 g roosuhkrut

6 spl vett

Sulata suhkur mõne spl sooja veega, kuumuta ainult nii palju kui suhkru sulamiseks vaja on. Sega jahvatatud seemned saadud suhkrusiirupiga. Lisa soovi korral muid maitsvaid aineid, nagu eelmises retseptis soovitatud.

Mina kallasin oma magusa halvaa ampsu üle hapu jõhvika-apelsinikastmega, mida võib kommenteerida umbes nii,  et pane meele veel moosi peale. Aga miks mitte? Kokkamine on puhas loomerõõm ja kasuta julgelt oma fantaasiat!