Kitcheree on raviv roog

Riisi ja aedviljade värviküllane rõõm. Kurkumi kõrvetav kuld. Sibula ergutav särts. Nii võibki jääda kitcheree koostisosi üles lugema. See ajurveeda ja kundalini jooga traditsioonist pärinev vürtsikas toit sobib väga hästi meie jahedasse kliimasse keha soojendama ja tervendama. Kitchereed on hea süüa stressirohketel aegadel – ehk siis kasvõi iga päev. 

Kundalini jooga harrastajad teavad, kui mõnus muutus toimub, süües seda rooga 40 päeva järjest. Vahepaladeks võivad olla puuviljad ja taimeteed ning midagi muud polegi vaja. Riis mungubade ja aedviljadega puhastab imeliselt soolestikku jääkainetest ja mürkidest ning annab palju vajalikke toitaineid. Kitcheree rahustab ka emotsioone, parandab mälu, muudab mõtlemise selgemaks, aitab kaalus alla võtta ja on kasulik neerudele. Kitchereed on kerge seedida ja see annab kehale elujõudu juurde. Erinevate köögiviljade, juurikate, riisisortide ja vürtside kombinatsioonidest saab mitmekesiseid maitseid välja võluda lõputul hulgal.

Kundalini joogas armastatakse kolmikjuurt – mis koosneb ingverist, sibulast, küüslaugust – väga. Küüslauk ja sibul on kasulikud südame ja vere tervisele. Ingver turgutab seede- ja närvisüsteemi ning soojendab. Kolmikjuur on ka antibiootiliste omadustega.  Kurkum koos musta pipra ja õliga on kasulik liigestele. Vürtside maailm on üldse idamaade eriline kunst ja teadus!

Kitchereele võib lisada gheed ehk selitatud võid või maitsestamata jogurtit. Mungubade asemel või neile lisaks võib kasutada läätsi. Kaval on mungoad panna eelmisel õhtul vette likku, et nende keetmise aega lühendada. Mina armusin sellesse rooga kundalini jooga õpingute ajal, aga mingi kindla retsepti järgi ma kitchereed ei tee. Panen riisi ja mungube enamvähem võrdses koguses ja lisan neid köögivilju, mida parajasti leidub. Vürtse lisan samuti külluslikult. Alustuseks oleks nutikas aga katsetada, millised vürtsid ja kui suures hulgas kellelegi sobivad. Kirjutan siia ka ühe inspiratsiooniallika. Kuula aga kindlasti iseenda sisetunnet ja maitsemeeli!

Kitcheree

125 ml mungube, eelnevalt leotatud

125 ml basmati riisi, eelnevalt leotatud

1,25 l vett

Kolmikjuur: 60 ml peenelt hakitud ingverit, 1 hakitud sibul, 3-4 hakitud küüslauguküünt

Vürtsid: ¼  tl tšillipulbrit, ½ tl musta pipart, ½  tl kurkumit, ½ tl jahvatatud vürtsköömneid, ¼ tl kardemoni, ½ tl kaneeli, ½ tl jahvatatud koriandriseemneid

Oliiviõli, gheed või kookosrasva

600 – 700 ml tükeldatud köögivilju: valikuliselt näiteks  porgand,  lillkapsas, paprika, suvikõrvits, peet, jne. Vajadusel lisada vett ja vürtse rohkem või vähem. Soola lisada maitse järgi.

Valmistamine: keeda potis mungoad ja riis. Kuumuta pannil õlis, ghees või kookosrasvas kolmikjuur ja vürtsid. Lisa potti mungubade ja riisi juurde köögiviljad, mida võib eelnevalt ka koos kolmikjuurega pannil hautada. Vajadusel lisa vett, et saaksid paraja supipudru. Lisa potti ka kolmikjuur ja vürtsid. Lase maitsetel ühineda. Kaunistada võid  maitserohelisega.

Vürtsikas kitcheree rõõmustab tõeliselt kogu organismi, olles suurepäraseks ravimiks.