Peedi-porgandisalat – värvid sinu toidulaual

Kena värvikirevat hommikut teile, armsad! Kuidas ma küll oma hommikuid veedaks, kui ma ei saaks teiega siin juttu vesta! Täna vaatame oma silmaga, millise värvirõõmu toob toidulauale toorsalat, peedi-porgandisalat! Mina usun, et ilu ja kaunid loodusvärvid muudavad maailma paremaks paigaks!

Samuti ma usun, et keha tänab meid, kui laadime töötlemata toitu. Kehal on siis lihtsam endaga toime tulla. Mina olen kogenud, et heaolu tunde saamiseks on olulisem see, kuidas ma aitan oma kehal jääkainetest puhastuda, ja mitte niivõrd see, et kuidas ma sedasama keha kõriauguni erinevat ja tugevalt töödeldud sööki täis topin. Aga, millised kogemused teil selles osas on?

Ma olen enda jaoks andnud sõnadele niisuguse tähenduse, et toit on see, millel on toiteväärtus, mis on võimalikult töötlemata, lisa- ja säilitusaineteta (ja loomulikult söödav). Söök on miski, mis on küll söödav, aga organismile kuigi palju kasu ei too. Muidugi, paljud mu siin lehel avaldatud toiduretseptid sisaldavad küpsetamist, praadimist või hautamist, aga ma püüan seda töötlemist teha võimalikult kiiresti ja toidulaual on lisaks toorsalatid ja puuviljad. Paremusjärjestus peale toorsalatite on selline, et kergelt hautatud toit on keha jaoks siiski parem kui ülekärsatatud söök.

Nüüd aga, kes on ära unustanud, milline on peedi-porgandisalat, või kellel on lapsepõlvest sellega kehvemat sorti mälestused! Annan siin teile uue idee ja tuletan meelde, et see toorsalat võib ka väga hea maitsta, kui seda omaalgatuslikult teha ja süüa (ja mitte sunniviisil, hahaa!). Loodan, et see salat ei jää ainult värviliseks  lauakaunistuseks, vaid satub ka taldrikule ja kõhtu!

Peedi-porgandisalat, värviküllane toidunauding

2-3 porgandit

1 peet (peete ja porgandeid võiks mahuliselt olla enam-vähem võrdselt)

2 küüslauguküünt

Koori ja riivi kõik koostisained ja sega kausis kokku.

Salatikaste: külmpressitud oliiviõli (või mõni muu rafineerimata õli), sidrunimahl ja mesi.

Sega eraldi kausis kokku umbes poole sidruni mahl, 3 spl õli ja 1 spl mett. Kaste võiks olla maitsvalt magushapu. Soovi korral võid lisada pipart, tšillit (pulbrit või riivitud/hakitud kauna), kurkumit või karrit, jahvatatud vürtsköömneid või muid meelepäraseid maitseaineid. Küüslaugu ja maitseainete tõttu pole soola isegi tarvis lisada. Või kui, siis õige veidi.

Kalla kaste salatile ja sega kõik omavahel kokku. Lase veidi aega maitsetel seguneda. Mina kaunistasin salati jõhvikatega.

Siinkohal saangi tänada oma armsaid sõpru, kes on minuga jaganud oma puu- ja juurvilju, jõhvikaid, aga ka tšillisid! Kuna mina olen krooniline tšillisõltlane, siis riivin neid peaaegu iga toidu sisse. Kas teadsite, et tšillisid on mitmeid erinevaid sorte – peale punaste ka veel kollaste, roheliste, oranžide ja lillade kaunadega? Tšillikaunad on mul sügavkülmas käepärast. Külmutatud tillukesi tšillikaunu on väga mugav riivida. Tuleb ainult vaadata, et liiale ei läheks, sest maitse on – no ikka nugaterav.

Kaunist päeva jätku teile ja kõik ilmunud toiduretseptid leiate nüüd ühest kohast, SIIT.