Üks omapärane pasteedimögin, mida ainult kevadel on võimalik teha. Naadi-karulaugu pesto! Maitseb paremini kui kõlab, lõhnab küüslaugu järele, on tervisele kasulik, sest puhastab organismi ja turgutab immuunsust.
Pidin teile sellest juba mõne aja eest kirjutama, aga kuidagi ei jõudnud postituse lõpetamise ja avaldamiseni. Loodan, et siiski leiate veel kusagilt noori hõrke naadilehti ja karulauku. Kuigi nende aeg hakkab juba mööda saama. Aga ehk olite nii nutikad ja sügavkülmutasite neid paraja portsu ära. Kui mitte, siis jääb inspiratsioon järgmiseks kevadeks. (Minu käest võib saada naati koos juurtega. Nii palju kui kulub. Juhul, kui see teil mingil põhjusel ei kasva.)
Keha vajab vitamiine ja mineraalaineid
Naadi-karulaugu pesto on näide sellest, mis juhtub, kui halad liiga palju naadipeenarde üle. Keegi võib selle peale öelda: ja sina tood naadipestot. Ma mõtlesin, et ta teeb nalja.
Karulaugu-möginat olen küll teinud ja mulle isiklikult väga maitseb. (Ei sunni peale, maitsmine ainult omal vastutusel ja no oma arstiga ärge parem konsulteerige. Pole kindel, et ta soovitab.) Mina aga olen karulauku söönud kevadel mitu nädalat, inimeste lähedusest püüdsin hoiduda ega saanudki teada, kuidas küüslaugu lehaga lood on. Karulauk sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid, mis turgutavad keha peale pikka talveperioodi.
Hea küll, eks ma võin mõned naadid ka lisaks pesto sisse visata, vaatame mis saab. Ise tahtsite.
Ja mulle tundus, et naadid muutsid karulaugu pesto maitse hoopis mahedamaks ja paremaks. Ma sõin ühe purgitäie ise enne ära, kui teisest pilti jõudsin teha. Aaa, seda ma ei pidanud ütlema, aga olgu, nüüd teate.
Naadi-karulaugu pesto
Retsept
Suurem peotäis karulaugu lehti
Väiksem peotäis noori naadilehti
Külmpress-oliiviõli
Meresoola
Soovi korral seedermänni- või kõrvitsaseemneid või mandleid või india pähkleid
Purustada kõik ained köögikombainis ja ongi valmis.
Minul pähkleid ei olnud, aga oli kõrvitsaseemneid. Lisasin pestosse neid ja minu arvates sobisid. Tegelikult on mul pähklite ja seemnete purustamiseks eraldi kohviveski. Nii purustasin seemned eraldi ja segasin seejärel pesto sisse.
Pestot võib määrida leivale või kasutada toitude juures kastmena.
Järgnev pilt ei pretendeeri ühelegi auhinnale, aga saate tootmisprotsessist rohkem aimu.
Naadid mu sõpradeks sellest hoolimata ei saanud. Mul käib nendega iga-aastane äge, vihane, katkematu jne. võitlus, kus naadid ei lase end minu olemasolust vähematki häirida.
Naadid on tegelikult alati olnud inimeste toidulaual. Naat, nagu ka karulauk, aitab puhastada keha jääkainetest, soodustab seedimist, sisaldab organismile kasulikke aineid ja seega tervendab.
Teile samuti loomingulisi hetki looduses!