Kohe räägin mis praegu, augustikuus, metsas toimub ja kuidas kerge vaevaga klassikaline ja maitsev kukeseenekaste valmis vaaritada.
Omadega metsa
Kes see muu kui sõber husky minuga jälle metsa jalutama läks. Mina oma mõtetes olin ikka varasuves ja tormasin kodunt minema ilma kummikuteta. Aeg oli aga tiba vihmasema sügise poole edasi liikunud ja õnneks sain poolel teel sõbrannalt laenuks kummikud. Väga hea, sest kui tegu on järjekordse võpsikuga, võib pärast märgade okaste, puukide ja muu looduse tossude seest välja koukimine üsna tüütu olla.
Minule isiklikult korilus väga ei meeldi, nii et kui valida saab, siis ma pigem klõpsin seentest pilte. Aga kui tahad õhtul midagi nii maitsvat, nagu kukeseenekaste, süüa, siis valikut eriti pole. Tuleb kõigepealt seened kokku korjata.
Seeneringid on päriselt ka olemas!
Vihmased ja soojad ilmad olidki seened välja meelitanud. Nähes päris tõelist seeneringi, ootasin isegi väikese kõhedusega, ega pisikesed seenehaldjad välja ei ilmu, kes inimesi oma esinemisega lummata ja sajaks aastaks haldjariiki vedada tahavad. Uudistasime esialgu seda ringi kaugemalt:
Kui keegi oleks lagedale ilmunud, siis ma arvan, et husky oleks teda hea meelega veidi tuuseldanud ja taga ajanud. Seekord siiski – vaikus.
Lihtne kukeseenekaste – igaüks saab hakkama
Kukeseeni ei tasu pesta, sest nad imavad vett nagu švamm. Puhastan neid kergelt harjakese või pintsliga. Seeni ma väga väikesteks tükkideks ka ei lõika, sest nad keevad nagunii väiksemaks. Pisemad seened võib tervelt pannile panna.
Retsept:
Kõigepealt puhastan ja hakin kukeseened. Seejärel hakin sibulad. Panen pannile kas õli, ghee või või, lisan sibulad ja praen kuni sibulad muutuvad läbipaistvaks. Seejärel lisan kukeseened, segan ja praen veidi aega kuni vesi on aurustunud. Maitsestan soola ja pipraga. Pruunistan võis ka veidike jahu ja seejärel lisan koore. Praen segades veel veidi. Kaunistuseks lisan natuke maitserohelist.
Juurde võib pakkuda kartulipüreed ja näiteks tomatisalatit.
Koostisained:
Õli, võid või gheed praadimiseks
400-500 g kukeseeni
1-2 sibulat (soovi korral)
1 sl nisujahu (soovi korral)
2 dl taimset koort või 10% või 35 % rõõska koort (ehk siis kas kohvikoort või vahukoort)
Maitserohelist (soovi korral)
Kukeseenekaste, sügavkülmutamine ja kuivatamine
Kukeseeni võib kasutada toiduks mitmel moel. Praetud kukeseened võib ka karbiga sügavkülma panna, et talvel kasutada kastme või seenepiruka tegemiseks. Sellisel juhul pole praegu sibulat vaja lisada.
Kukeseeni võib ka toorelt süüa ja kuivatada. Kuivatatud kukeseeni võib peeneks jahvatada ja toitudele maitsestamiseks lisada.