Väga lihtne viis endale ise toitu kasvatada on idandada, näiteks mungube! Idandid on elus toit. Need toetavad keha isetervenemise võimet ja aitavad kehast jääkaineid välja viia. Idandite söömine tekitab mõnusa täiskõhu tunde ja võib seega kaotada liigse õgimise isu. Idandid laevad meid vitamiinide, mineraalide, antioksüdantide ja kiudainetega.
Milleks idandada?
Mina otsin seemnepakid üles just talvel, kui päike ja värsked rohelised taimed ei ole silmapiiril. Leotamine ja idandamine muudab kaunviljad, teraviljad ja seemned meile kasulikumaks, sest vajalikud ained on organismile omastatavamad. Idandid on värske ja kergesti kättesaadav toit, mida tegelikult ei olegi vaja lisaks eraldi töödelda. Niipea kui seemned on idanema hakanud, võidki neid kohe sööma hakata. Kindlasti on ka lastel huvitav vaadata, kuidas taimede kasvamine toimub!
Mungoad meeldivad mulle, kuna need on mahedamaitselised ja mahlased. Neid saab kasutada peaaegu kõigis toitudes – lisada salatitesse, suppidesse, smuutisse, kastmetesse, riisitoitudele, karridele, vokiroogadele, teha spetsiaalseid magustoite jne. Mungube võib süüa ka niisama, näiteks puistates võileivale ja võttes karbiga matkale kaasa.
Kuidas idandada?
Seemnete idandamiseks on olemas spetsiaalsed nõud. Minul neid ei ole, nii et ma kasutan tavalist klaaspurki. Raputan seemned purki, kallan puhta vee peale ja jään ootama. Igal hommikul ja õhtul kallan vee ära, loputan seemned üle ja valan uue vee peale. Mina olen leotanud mungube kuni umbes 24 tundi. Väga kaua ei tasu leotada, seemned võivad nn ära uppuda ja käärima minna.
Seejärel kallan vee ära ja jätan mungoad samasse purki, toasooja, idanema. Samuti igal hommikul ja õhtul loputan üle, et nad ära ei kuivaks. Tuleb igaks juhuks jälgida, et idandid ei läheks hallitama.
Niipea, kui idud tekkima hakkavad, võibki neid sööma hakata. Selleks kulub kõigest 2-5 päeva. Kontrollin enne söömist siiski üle, et hamba alla ei satuks ühtegi idanemata tera, mis on kõva ja pole hammastele üldsegi hea. Kui idud on piisavalt suured ja pole jõudnud neid ära süüa, võib idanemise aeglustamiseks hoida neid edaspidi külmikus.
Et mungoad paisuvad idanedes küllaltki jõudsalt, siis pole vaja neid korraga üleliia palju idanema panna. Mõttekam on iga 3-4 päeva järel tekitada uus värske idanemispurk.
Lihtne salat idudega
Mina teen mungubadest lihtsat salatit, lisades hakitud paprikat, sibulat, kurki, salati või rucola lehti ja muud käepärast värsket köögivilja. Lisada võib ka granaatõuna seemneid ja erinevaid marju. Kallan salati üle kastmega, mille valmistan külmpressitud kvaliteetsest õlist (oliivi-, pähkli- või mõni muu maitsev õli), sidrunimahlast, meest ja maitseainetest.
Kui midagi muud hakkida ega lisada ei viitsi, siis kallan idud lihtsalt õlikastmega üle ja maitsestan.
Sel talvel leiutasin ka mõnusa mögina, mis koosneb purustatud avokaadost, mungubadest, hakitud värskest kurgist ja riivitud küüslaugust. Lisasin veidi oliiviõli, pipart ja soovi korral võib ka õige pisut sidrunimahla.
Värsked salatid on nii maitsvad, et soola polegi vaja neile lisada ja kindlasti mitte lauasoola ehk naatriumkloriidi. Soovi korral võib valida mõne mineraaliderikka meresoola.
Kitcheree sisaldab samuti mungube, üldise retsepti leiad SIIT.
Mida veel idandada?
Peale mungubade võib idandada ka herneid, teravilja – näiteks nisu, tatart jne, seemneid – näiteks lutserni, lambaläätse, rukolat, salatikressi, päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ja palju muud. Enne sööma hakkamist on kasulik mõned tunnid leotada ka pähkleid ja mandleid.
Fantaasia tööle ja gurmee maitsete valdkonnas tegutsema!