Kõrvitsakook rosinatega

kõrvitsakook rosinatega

Jagan üht oma kõrvitsatoitude lemmikretsepti – rosinatega kõrvitsakook. Lihtne valmistada ja maitsev. Rosinad annavad mõnusat magusust.

Ma varusin tegelikult sügisel omale üksjagu kõrvitsaid, mis on kogu selle aja nüüd kappide otsas oodanud, kuna mul kõht tühjaks läheb. Sügisel oli küll plaan teha korralik kõrvitsasöömise kuur, aga tegelikult polnud kunagi aega seda tegevust ette võtta. Ei korralikku söömist ega kõrvitsate puhastamist. Täna otsustasin viimaks oma tähelepanu neile jõmikatele pühendada.

Sain aru, kui kaua kõrvits oli pidanud ootama, kui avastasin, et mõned seemned kõrvitsa sees olid juba idanema läinud. Midagi sellist pole ma varem näinud, aga arvatavasti on see hea märk, et tegu pole mingi geenmuundatud palliga. Kui sügisel turul ühele muskaatkõrvitsate müüjale ütlesin, et ma kavatsen seemned alles hoida ja idanema panna, teatas tema, et nende kõrvitsate seemned ei idane ja hind ongi seepärast nii kallis, et seemned on kallid ja tuleb igal aastal uued osta. Ahhaa.

Õnneks leidsin samalt turult ka sellised kõrvitsad, mille seemned valdavad veel iidset idanemise kunsti ja pealegi väga hästi, nagu näha. Sellelt müüjalt kuulsin, et ülipuhtaks pestud kõrvitsat ei tasugi säilitamise tarbeks osta. Võib vabalt olla selline, millel natuke kuiva mulda veel küljes. Nii ongi mu kõrvitsad natuke mullased ja suve meenutavad. Mulle meeldib turul käia, kuuleb igasuguseid mõtteteri.

Nüüd ma rohkem ei räägi ja jagan selle retsepti ära.

Kõrvitsakook rosinatega

600 g kõrvitsat

100 g võid

2 dl suhkrut

2 muna

2 dl mannat

1 dl jahu

100 g rosinaid

Valmistamine

Keeda kooritud ja tükeldatud kõrvits pehmeks. Kurna liigne vesi ära ja püreesta või tambi kõrvits pudruks. Vahusta või suhkruga, lisa munad. Lisa see segu kõrvitsapudrule. Sega sinna juurde ka manna, jahu ja rosinad. Vala vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni kõrvitsakook on küps. Mulle meeldib seda kooki küpsetada keeksivormis, hetkel oli küll käepärast suurem vorm, nii et kook sai õhem. Mis pole ka paha tulemus.

Kuna mul jäi kõrvitsat üle, siis riputan siia peagi veel retsepte üles. Tule uuesti lugema!