Peedid ja porgandid ahju!

peedid ja porgandid ahju

Mis ma ikka saladuses hoian, et mida ma täna lõunaks süüa teen. Nii et kohe tuleb siit ahjusoe postitus. Lükkasin mõned minutid tagasi juurikad – peedid ja porgandid – ahju. Ülilihtne!

Ma toiduga eriti vaeva ei raatsigi näha, sest see võtab juba osa toidunaudingust ära. Miks ma peaksin söömise ajaks kõigest eelnevast askeldamisest puruväsinud olema?

Täna piirdusin sellega, et võtsin käsile mõned peedid ja porgandid, mis juba nädalajagu  koorimisjärjekorda ootasid

Koorisingi need siis ära, vaatsin et saaks koguselt enam-vähem võrdselt, ja lõikusin ribadeks (enam-vähem ühesuurusteks). Valasin juurikad suurde kaussi ja segasin õli, meresoola ja köömnetega hoolikalt kokku. Kätega on kõige parem segada, nii saavad juurikad ühtlaselt õlised. Kui õli on liiga vähe, jäävad juurviljad liiga kuivad.

Laotasin ahjuplaadile laiali ja bon voyage – head reisi ahju! Kohtun nendega mõne aja pärast taldrikul, kui juurikad on parajalt pehmed, aga siiski veel mõnusalt krõmpsud.

Pildi jaoks on juurikad väiksemas kausis:

peedid ja porgandid kausis

Jah, ma armastan Portugali. Ma ei saa sinna mitte midagi parata. See lumm ei lähe üle. 

Koostisained:

peedid, porgandid (ja muud juurikad, näiteks kaalikad, naerid, pastinaagid, kartulid, bataadid jne) võrdsetes osades

peenem meresool (või roosa sool)

oliiviõli

köömned (soovi korral)

Sel viisil võib küpsetada ka muid juurikaid

Ja tegelikult see ongi ju minu klassikaline ahjukartulite retsept. Kui teen kartulitega variandi, siis lisan need ahjuplaadile veidi hiljem, sest kartulid küpsevad kiiremini. Kartulid peab siis õli ja köömnetega eraldi kokku segama. Kuigi häda pole midagi ka siis, kui kõik korraga ahju lükata.

Kui on soovi, et kartulid ei jääks roosakad, võib punapeedi õliga ka eraldi kokku segada. Porgandite puhul polnud see oluline. Ahjuplaadile on soovitav sättida ühe kihina, siis küpsevad kiiremini ja jäävad krõmpsuvad. Kui kuhjata suurem kogus, hauduvad ebaühtlaselt ja liiga pehmeks. Küpsemise ajal sega juurvilju, et need ühtlasemalt küpseksid.

Lisandiks sobib väga hästi fetajuust, fetajuustuga salatid või küüslaugukastmed.

Ahjus küpsetatud juurvilju võib pakkuda toitudele lisandiks tavalise keedukartuli asemel ja kui neid peaks järele jääma, võib tükeldada salatitesse.

Maitseb paremini kui välja näeb, lisaks tervislik ja lihtne valmistada!